sandralinder

Såhär förbättrar du ekonomin under föräldraledigheten

Ni var många som ville veta hur man kan förbättra ekonomin inför- och under föräldraledigheten, smarta tips på vad man kan se över och göra så tänkte att jag summerar några av mina bästa tips och vad jag personligen kommer att tänka på för att delvis ha en bättre inkomst när jag är föräldraledig i höst men också för att kunna vara hemma längre genom att inte behöva ta ut alla dagar i veckan. Det sistnämnda är i alla fall min förhoppning men vet också att saker och ting kan förändras.

Din föräldrapenning – Börja med att kolla upp vad du kommer att få i föräldrapenning, du kan göra en preliminär uträkning på försäkringskassans hemsida för att sedan när graviditetsintyget är inskickat börja planera din föräldraledighet för att se vad du får ut i kronor. Mitt tips är att jämföra dagarna, exempelvis så har jag räknat såhär: om jag tar ut 7 dagar i veckan får jag x kr, om jag istället tar ut 5 dagar i veckan får jag y kr. Skulle jag däremot ta ut 5 dagar i veckan + / – 1 dag varannan veckan skulle det ge mig xx kr osv. Testa dig fram, lek med siffrorna och se vad som känns rimlig- och möjligt för dig.

Föräldralön från arbetsgivare – Vissa arbetsgivare erbjuder något som kallas för föräldralön även kallat föräldrapenningtillägg, det innebär att du förutom föräldrapenningen har rätt till 10 % av din lön under din föräldraledighet. Om du omfattas av föräldralön och hur mycket du har rätt till (det finns ett maxtak), samt tidsperioden det gäller beror på vilket fackförbund du tillhör, hur länge du varit anställd samt företagets policy kring det. Stäm av med HR om vad som gäller hos er.

Amorteringslättnad pga föräldraledigheten – Har du bolån så erbjuder vissa banker, bland annat SBAB som jag jobbar på amorteringslättnad under tiden som du är föräldraledig, detta är alltid en individuell bedömning och gäller maximalt 1 år då man under föräldraledigheten får en inkomstförändring. Att sänka amorteringen delvis eller ta bort den helt kan göra stor skillnad ekonomiskt under tiden som man är hemma med sitt barn. Så kontakta din bank och fråga vad som gäller där.

Dra extra skatt från inkomst – Vissa anser att det är dumt att låna ut sina pengar gratis och utan ränta till staten medan jag personligen anser att det kan vara ett perfekt, dolt sparande som dessutom bidrar till att du inte behöver oroa dig för eventuell restskatt och får tillbaka pengar på skatten. Det blir istället en extra bonus i form av en klumpsumma inför- och under föräldraledigheten. Jag personligen drar extra skatt just för att jag inte vill få restskatt och föredrar att få tillbaka pengar.

CSN under föräldraledighet – Många väljer att kombinera föräldraledigheten med studier, har flera vänner som gjort det men har ingen erfarenhet av det själv. Enligt CSN så kan du få studiemedel samtidigt som du har föräldrapenning, det ska inte påverkas så länge som det är lägre än ditt fribelopp. Däremot så kan försäkringskassan neka dig ersättning om du studerar samtidigt så stäm av vad som gäller om/när det är aktuellt.

Gör en budget – Att göra en budget på fasta och rörliga kostnader kan bespara dig både tid och onödig stress när du är föräldraledig och inkomsten är lägre. Jag har gjort en excel med fokus på våra faktiska kostnader, där jag varje månad ser hur mycket som ska ut då vi både har månadsfakturor, kvartalsfakturor, hel- samt halvårs fakturor sedan rörliga kostnader på det. Att veta att nästa månad kommer bilförsäkringen + bilskatt exempelvis gör att jag är förberedd på att det blir en dyrare månad. För mig känns det bättre för då kan jag förhålla mig till det gällande övriga inköp som ska göras.

När du dessutom sitter med budgeten blir det även väldigt tydligt över vad som är onödigt och inte, ett bra sätt att få en överblick och säga upp ”onödiga tjänster” eller sådant som ändå inte nyttjas eller behövs.

Skippa köpkaffet och luncha hemma – Nog för att jag personligen älskar att unna mig och anser att man måste få leva också så behöver inte det ena utesluta det andra. Gör ett lunch- / fikaschema med kompisarna du umgås med under föräldraledigheten, så istället för att fika på stan efter öppna förskolan så går ni hem till varandra. Både trevligt och snällt för plånboken, framförallt nu när priserna på just mat dragit iväg.

Sälj av sådant du inte använder – Oftast har vi rätt så mycket saker som vi inte använder liggandes hemma så ett tips är att rensa och sälja av sådan som bara tar onödig plasts. Det kan kännas tidskrävande och ”jobbig” men jag lovar att det är så skönt när man väl fått undan en del och dessutom blir små summor snabbt tusenlappar som du kan göra något roligare för. Mindre saker hem plus extra pengar på det, win win om du frågar mig.Det här är bara några tips av många men några andra saker att tänka på eller se över är fördelningen under föräldraledigheten ur ett ekonomisk perspektiv, om ni har separat inkoms så kan ett tips vara att betala procentuellt och inte lika då det blir en ojämn fördelning. Är ni gifta kan din make/maka överföra pensionsrätter för premiepensionen om du är hemma längst, är ni sambos så kan din partner avsätta ett extra sparande i ditt namn, det som enskild egendom för förlorad pension och så vidare.

Jag hoppas ni gillade inlägget och ni får mer än gärna fylla på med tips genom att lämna en kommentar, eller om ni har några övriga frågor.

Kram Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.